AMSTERDAM - Google heeft bevestigd dat het werkt aan een online programma voor het maken van presentaties. Het alternatief voor bijvoorbeeld Microsofts Powerpoint moet in de zomer beschikbaar komen.

De software completeert Googles collectie online kantoorsoftware Docs & Spreadsheets. Eerder lanceerde het internetbedrijf al een online tekstverwerker en een spreadsheetprogramma.

Gebruikers kunnen met de dienst kantoorbestanden aanmaken, openen of bewerken, zowel in OpenDocumentformaat als in de gangbare bestandsformaten van Microsoft Office. De bestanden kunnen op de servers van Google worden opgeslagen, maar ook op de harde schijf van de eigen computer. Ook de presentatiesoftware wordt aan de dienst toegevoegd.

Concurrentie

Met Docs & Spreadsheets hoopt Google de concurrentie aan te kunnen met marktleider Microsoft, dat met het pakket Office de meest gebruikte kantoorsoftware verkoopt.

Het gerucht dat Google aan de presentatiesoftware werkte, deed al langer de ronde. In februari ontdekte een weblogger op een website van Google een bestand met javascriptcode dat op de ontwikkeling van de dienst leek te wijzen.

Tonic Systems

Google kocht onlangs het bedrijf Tonic Systems, dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van presentaties. Tonic Systems is nauw bij de nieuwe Googledienst betrokken.

Ook de tekstverwerkingscomponent van Googles kantoorpakket werd destijds gekocht. Voor de overname door Google stond de dienst bekend als Writely.