VOORBURG - Bijna de helft van de Nederlandse internetters heeft vorig jaar het web gebruikt voor diensten van de overheid. De digitale belastingaangifte was de populairste overheidsdienst. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag publiceerde.

Zeven van de tien mensen die gebruik maken van overheidsdiensten op internet deden digitaal belastingaangifte. Dit aandeel stijgt de komende jaren. Nog 18 procent van deze groep zegt de belastingaangifte in de toekomst via internet te willen doen.

Paspoort

Internetters willen ook andere overheidszaken via internet kunnen regelen. Daarbij gaat het vooral om het doorgeven van adreswijzigingen (85 procent) en het aanvragen van documenten als rijbewijs of paspoort (74 procent).

Bezwaar

Zeker een op de drie internetters heeft bezwaar tegen de digitale overheid. De voornaamste reden voor die groep is het ontbreken van persoonlijk contact (35 procent). Het uitblijven van een snelle reactie (16 procent) en de bezorgdheid over een goede beveiliging van gegevens (13 procent) waren ook reden om af te zien van overheidsdiensten via de digitale snelweg.