AMSTERDAM - Populaire sites als Youtube zijn er volledig van afhankelijk: Adobes technologie Flash. Microsoft kondigde deze week een eigen variant van de software aan, terwijl Adobe een nieuwe versie uitbrengt - met kopieerbeveiliging.

Bekijk video

Flash is een technologie die het mogelijk maakt om animaties, filmpjes of interactieve toepassingen te publiceren op websites. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om video's af te spelen op Youtube.

Microsoft presenteerde deze week Silverlight, een vergelijkbare technologie die volgens de softwaregigant enkele voordelen biedt boven de concurrent. Zo zouden Silverlight-applicaties in tegenstelling tot Flash kunnen worden doorzocht met zoekmachines.

Microsoft verwacht Silverlight in de eerste helft van 2007 op de markt te brengen.

DRM

Marktleider Adobe zit ondertussen niet stil: de fabrikant van Flash maakte maandag bekend dat het dit jaar een nieuwe Flashplayer wil introduceren. De Adobe Media Player maakt het mogelijk om ook zonder browser naar internetvideo's te kijken. De software kan ook worden gebruikt om je te abonneren op zogenoemde video-podcasts, waarbij automatisch nieuwe afleveringen van een videoserie worden gedownload.

Controversieel is echter de beslissing van Adobe om de nieuwe speler te voorzien van zogenoemde DRM-technologie. Dat 'Digital Rights Management' maakt het voor makers van flashvideo's mogelijk om bepaalde restricties aan de kijker op te leggen. Zo is het mogelijk te verhinderen dat de filmpjes worden gekopieerd, of kunnen gebruikers gedwongen worden om eerst een reclamespotje te bekijken.