RIJSWIJK - Mensen die hulp zoeken doen dit steeds meer via de chat. SOShulp Nederland zag in 2006 het aantal hulpvragen via de chat met 20 procent stijgen, zo maakte de organisatie maandag bekend. Het aantal vragen via e-mail daalde.

Bekijk video

De organisatie biedt sinds 1999 niet alleen telefonisch maar ook via chat en e-mail hulp. De telefonische hulpverlening is anoniem en heeft daarom een lage drempel om thema's die pijnlijk of beschamend zijn te bespreken. Het succes van chat is het nog grotere anonieme karakter van het medium, denkt SOShulp Nederland.

Zelfmoord

Chattend worden vooral psychosociale problemen als angsten en depressies en relatieproblemen besproken. In 3 procent van de chatsessies overweegt de hulpvrager zelfmoord te plegen. De chatters zijn veelal vrouw en jonger dan 35 jaar. Hoewel in 2006 het aantal chatgesprekken steeg, daalde het aantal vragen dat per e-mail binnenkwam.

Hulpbehoevenden kunnen elke avond chatten met een medewerker van SOShulp. E-mails kunnen altijd worden verstuurd. SOShulp belooft ze binnen vier werkdagen te beantwoorden.