AMSTERDAM - Een vijftienjarige Australiër heeft Youtube weten over te halen om meer dan tweehonderd video's te verwijderen. Hij deed zich voor als vertegenwoordiger van de Australische omroep en klaagde over auteursrechtschending.

De vijftienjarige puber stuurde Youtube een brief, waarin hij beweerde de eigenaar te zijn van de rechten op zo'n tweehonderd filmpjes, voornamelijk van de populaire tv-serie The Chaser's War on Everything. Hij zei te spreken namens het bedrijf 'Loop Australia' en noemde ABC de 'Australian Broddcasting Corperation'. Bij zijn contactgegevens vulde de jongen een Hotmailadres in.

Volgens de Sydney Morning Herald deed Youtube geen enkele moeite om de beweringen van de jongen te controleren. De omroep ABC nam zelf contact op met de populaire videosite nadat de filmpjes waren gewist.

Excuses

ABC stimuleert gebruikers juist om filmpjes van zijn uitzendingen op Youtube te posten. Zo hoopt de omroep meer aandacht voor de programma's te krijgen. De jongen heeft ABC inmiddels zijn excuses aangeboden.

Max Havelaar

In het verleden bleek al dat veel internetbedrijven vaak zonder enige controle aan auteursrechtelijke claims tegemoet komen. Een groot aantal Nederlandse internetproviders verwijderde (PDF) desgevraagd zonder morren die fragmenten uit Multatuli's Max Havelaar publiceerden, hoewel daarop helemaal geen rechten berusten.