ROTTERDAM - Een 21-jarige man uit Beusischem heeft bekend dat hij het afgelopen halfjaar heeft ingebroken in het systeem van een internationale fabrikant van computerspellen.

Hij heeft daarbij een computerspel gestolen dat nog in ontwikkeling was, meldde het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) donderdag.

Het gaat om een spel van een internationale softwareproducent, die in Griekenland is gevestigd, aldus justitie. De hacker heeft beschermde e-mailadressen gekraakt en privé- en bedrijfsinformatie gestolen om verdere toegang te krijgen tot het systeem van de producent.

Justitie maakte niet bekend om welk spel en welke fabrikant het gaat.

Ingebroken

Eind maart ontdekte het bedrijf dat ingebroken was in het interne computersysteem. Uit onderzoek bleek dat onder meer van een Nederlands IP-adres gebruik was gemaakt, dat naar de man uit Beusichem leidde. De producent deed aangifte bij de politie in Amsterdam.

De harde schijven van de computers van de verdachte zijn onderzocht en hieruit bleek volgens het OM dat de man tussen september 2006 en maart 2007 diverse keren is binnengedrongen in het computersysteem van het bedrijf.

Volgens een woordvoerster van het OM was de man erg geïnteresseerd in de nieuwste computerspellen. Bovendien zag hij het als een uitdaging om te proberen in te breken bij het bedrijf.

Computernetwerken

Justitie vermoedt dat de verdachte ook in computernetwerken van andere grote softwarebedrijven is binnengedrongen. Deze bedrijven ontwikkelen vooral computerspellen, meldde het OM.

De verdachte heeft volgens justitie computervredebreuk gepleegd, opzettelijk gegevens veranderd, gewist, onbruikbaar of ontoegankelijk gemaakt en opgenomen.

Het OM: "De schade voor de bedrijven kan enorm zijn. Door de betrokken softwarebedrijven is reeds aangegeven dat zij civiele claims zullen indienen tegen de hacker."