BRUSSEL - Het Europees Parlement (EP) wil een maximum verbinden aan de extra kosten van mobiel bellen in het buitenland, de zogeheten roamingkosten.

De industrie-commissie van het Europarlement stemde donderdag om die kosten te beperken tot veertig eurocent per minuut en vijftien cent per minuut om gebeld te worden in het buitenland. Dat zou een kostenbesparing voor consumenten betekenen die kan oplopen tot 70 procent.

Het voltallige EP (785 leden) stemt op 9 mei over het voorstel.

Het gaat om tijdelijke wetgeving die mogelijk al voor deze zomer in kan gaan.

Vier keer duurder

Het tarief voor mobiel bellen in het buitenland is nu gemiddeld 1,15 euro. Dat is vijf keer zo hoog als de daadwerkelijke kosten en vier keer duurder dan een gemiddeld mobiel gesprek in eigen land.

Vijf miljard winst

In sommige landen kan het bellen met een mobiel echter oplopen tot meerdere euro's per minuut. In totaal gaat in de roamingmarkt acht miljard euro per jaar om, waarvan vijf miljard pure winst is voor de telefoniebedrijven.

De Europese Commissie stelde eerder voor een maximum in te stellen van 50 eurocent per minuut om zelf te bellen en 25 cent om gebeld te worden. Het EP stelt de maxima dus nog lager. In juni praten de EU-ministers over de plannen.

Tevreden

Nederlandse Europarlementariërs van CDA, PvdA en GroenLinks zijn tevreden over de uitkomst van het debat in het Europarlement, al hadden die van PvdA en GroenLinks een nog iets lager minimum gewild.

VVD tegen

De VVD is tegen de plannen en wil de telefoniebedrijven niets verplichten. Volgens VVD-Europarlementarïer Toine Manders kiest de burger zelf voor het dure bellen. "Niemand is verplicht om uit Italië te bellen dat het er zo warm is of dat ze in Spanje zoveel bier hebben gedronken", zei Manders eerder al.