AMSTERDAM - Amerikaanse gamers kunnen alleen nog de duurdere variant van Sony's spelcomputer Playstation 3 kopen. Het bedrijf haalt de goedkopere editie uit de schappen wegens gebrek aan belangstelling.

Bekijk video

De console was tot nu toe in twee versies verkrijgbaar. De goedkope PS3 heeft een harde schijf van twintig gigabyte en kost vijfhonderd dollar. Voor honderd dollar meer kopen liefhebbers echter een PS3 met een harde schijf van zestig gigabyte. Die is bovendien, anders dan de goedkope versie, voorzien van een draadloze internetverbinding en aansluitingen voor externe opslagmedia, zoals geheugenkaarten en usb-sticks.

Nauwelijks belangstelling

Voor de goedkope PS3 is in Noord-Amerika nauwelijks belangstelling. Sony heeft daarom besloten alleen de duurdere spelcomputer nog te verkopen.

In Europa, waar de PS3 sinds vorige maand te koop is, bracht Sony direct al uitsluitend de dure editie op de markt. Het model van twintig gigabyte is nu alleen nog in Azië verkrijgbaar.

Lancering

De lancering van Sony's nieuwe spelcomputer gaat niet over rozen: door gebrek aan onderdelen werd de introductie uitgesteld, en uiteindelijk gefaseerd uitgevoerd. In Europa kwam de console maanden later op de markt dan in Japan en de VS. Ook kreeg het bedrijf veel kritiek om de hoge prijs van het apparaat.

Bovendien lijkt Sony nog niet in te slagen in zijn doelstelling om verloren marktaandeel te heroveren op concurrenten Microsoft (Xbox 360) en Nintendo (Wii). In het Verenigd Koninkrijk viel de verkoop van de PS3 na de eerste week met meer dan 80 procent terug. De Wii, die al enkele maanden te koop is, verkoopt daar beter, net als in Japan.