DEN HAAG - Tien commissarissen van de koningin hebben donderdag in Den Haag de stemwijzer uitgeprobeerd voor de verkiezingen van de provinciale staten op 11 maart dit jaar. Dit leidde tot grote lachsalvo's van de mannen. Vijf van hen kwamen daarbij niet uit op hun eigen politieke partij.

GroenLinkser H. Borghouts, commissaris in Noord-Holland, kwam uit op het lokale partijtje Amsterdam Anders. Zijn collega uit Drenthe, R. ter Beek (PvdA) kwam uit op de VVD en VVD'er E. Nijpels (Fryslên) kreeg eerst het advies CDA te stemmen en bij een herkansing kwam de PvdA als eerste uit de bus.

Volgens T. de Graaf van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) zegt dat niets over de kwaliteit van de stemwijzer. "Commissarissen van de koningin horen ook een beetje boven de partijen te staan." Nijpels zelf verklaarde dat beide keren de eerste drie partijen die uit de test kwamen de samenstelling van zijn college (PvdA-CDA-VVD) weerspiegelden. Alleen zijn eigen partij stond nooit bovenaan.

Regionale kwesties

De stemwijzer verschilt per provincie. In de vraagstelling is rekening gehouden met regionale kwesties, zoals de kerncentrale in Borssele in de stemwijzer voor Zeeland, de mergel- en zandwinning in Limburg en het zoeken van kievitseieren in Fryslân. Het Interprovinciaal Overleg (IPO) en het IPP hebben in totaal dertien stemwijzers gelanceerd, want voor Fryslân is ook een Nederlandstalige site gemaakt.

De kieshulp is sinds donderdag te vinden op de website van de individuele provincies, op en op de donderdag ook gelanceerde gezamenlijke provinciale website www.provincies.nl. Die laatste site staat vol met informatie over de taken en bevoegdheden van het provinciale bestuur, en met feiten en cijfers over de individuele provincies.

Die cijfers kloppen overigens niet altijd, zo bleek donderdag tot schrik van de commissaris van de koningin in Gelderland. Zijn provincie heeft veel meer dan de op de site vermeldde 630.539 inwoners. Op 1 januari vorig jaar waren het er al ruim 1,9 miljoen.