AMSTERDAM - Apple Corps, de platenmaatschappij van The Beatles, heeft na een juridisch gevecht van twee jaar een schikking getroffen met platenlabel EMI. Waarschijnlijk komt de muziek van de Fab Four daardoor na jaren online beschikbaar.

Sir Paul McCartney, Ringo Starr en de weduwen van George Harrison en John Lennon stelden dat EMI hen nog 45 miljoen euro schuldig was aan royalties. Het is niet duidelijk of dat geld nu wordt betaald. "Ik kan bevestigen dat we een schikking hebben getroffen die voor beide partijen acceptabel is", zegt een woordvoerder van EMI tegen de BBC. "Verder zeggen we niets over deze zaak."

EMI brengt de muziek van The Beatles sinds de jaren zestig aan de man. De rechten berusten bij het door The Beatles opgerichte Apple Corps, dat tot dusver weigert hits als 'Hey Jude' en 'Let it be' beschikbaar te stellen voor online verkoop.

iTunes

De overeenkomst zou ervoor kunnen zorgen dat de hits van de Britse band tegen betaling als legale download beschikbaar worden. Computerfabrikant Apple maakte op een persconferentie eerder deze maand bekend dat het bedrijf met EMI in gesprek is over de verkoop van het Beatles-oeuvre via zijn muziekwinkel iTunes.

The Beatles zijn een van de laatste beroemde bands waarvan de muziek tot nu toe niet legaal online te koop is.