LONDEN - Steeds meer Britse docenten worden op het internet door scholieren gepest. Veel leraren lijden daar zo onder dat ze ziek worden en uiteindelijk een ander beroep kiezen.

Volgens Britse media woensdag is sprake van een groeiend aantal slachtoffers van het zogenoemde cyber-bullying. Ook medeleerlingen worden de dupe van de pesterijen. Ze worden bijvoorbeeld op het toilet of in een kleedhokje met een mobieltje gefotografeerd. De beelden verschijnen op het internet.

Minister Alan Johnson van Onderwijs noemt het fenomeen wreed en meedogenloos. Hij riep beheerders van websites op geen pijnlijke of beledigende opnamen van leraren en scholieren meer te publiceren. De bewindsman deed een beroep op hun morele verantwoordelijkheid.

Inbeslagname

Johnson wees op het nieuwe recht van docenten om mobieltjes in beslag te nemen waarmee stiekem opnamen worden gemaakt. Leraren betrapten scholieren al bij het fotograferen van decolletés of benen.

De beelden komen met vaak beledigend commentaar op sites als RateMyTeachers, Youtube en Myspace.

Een Britse vakbond van docenten wil deze week een verslag publiceren over de pesterijen op internet. In vijf dagen ontving de bond al ongeveer honderd meldingen.