AMSTERDAM - Verspreiders van spyware zijn niet gevoelig voor de geldboetes die ze nu bij een veroordeling krijgen. Volgens William Kovavic van de Amerikaanse handelswaakhond FTC is de gevangenis het enige dat helpt.

Kovavic deed zijn uitspraken tegenover een commissie van de Amerikaanse Senaat, zo meldt CNet. De FTC speelt een belangrijke rol in de bestrijding van spam en spyware.

Spyware komt vaak ongemerkt terecht op de computers van internetgebruikers. Het wordt bijvoorbeeld meegeleverd met gratis software, of het wordt spontaan geïnstalleerd als het slachtoffer een besmette website bezoekt. De software registreert doorgaans het surfgedrag van de gebruiker om hem 'relevante advertenties' te tonen - vaak in de vorm van popups. Ook verandert spyware vaak bijvoorbeeld de homepage of de standaard zoekmachine in de browser van het slachtoffer.

Zware criminelen

Tot nu toe kan de FTC verspreiders van spyware alleen met behulp van boetes aanpakken, maar volgens Kovavic is dat niet erg effectief. Hij zei dat de meeste spywaremakers "alleen omschreven kunnen worden als zware, georganiseerde criminelen". Die zouden zich "alleen laten tegenhouden als hun vrijheid ze wordt afgenomen." Daartoe moet de FTC nauwer samenwerken met opsporingsinstanties.

De FTC vroeg de Senaatscommissie om meer bevoegdheden, zoals verhoging van de maximale boetes die de organisatie aan cybercriminelen kan opleggen.