VELDHOVEN - De chipmachinefabrikant ASML uit Veldhoven heeft woensdag een belangrijke overwinning behaald in de strijd over patenten met het Japanse Nikon. De ITC in Washington bepaalde dat ASML geen inbreuk heeft gemaakt op patenten van de Japanse concurrent Nikon.

Dat heeft een woordvoerder van ASML in de nacht van woensdag op donderdag gezegd. ASML-topman D. Dunn toonde zich in een verklaring erg verheugd over de uitspraak. Volgens Nikon zou ASML zeven patenten hebben geschonden, maar die klacht is nu dus verworpen. Nikon begon de zaak bij de ITC (International Trade Commission) ruim een jaar geleden.

Het is de eerste uitspraak in de patentstrijd tussen ASML en Nikon. De twee grote concurrenten op het gebied van chipmachines hebben klachten over en weer ingediend over inbreuk op elkaars ideeën. Volgens een woordvoerder van de Veldhovense ondernemingen lopen er vergelijkbare zaken in de Amerikaanse staat Californië, Japan en Zuid-Korea.

Voor de rechtbank in Tokio eist ASML bijvoorbeeld nog een schadevergoeding van 97 miljoen euro, omdat Nikon een patent zou hebben geschonden. Ook vindt het Veldhovense bedrijf dat Nikon moet stoppen met de productie van chipmachines waarin de technologie van ASML is verwerkt.

Door de uitspraak van de ITC denkt ASML ook in die andere zaken sterk te staan. De woordvoerder kon nog niet zeggen of ASML in Washington een claim indient tegen Nikon. "Dat is te vroeg om te kunnen zeggen."