AMSTERDAM - Gebruikers van veel videosoftware worden gedwongen de programmatuur te updaten. Doen ze dat niet, dan kunnen ze binnenkort geen Blu-ray- of HD-DVD's meer afspelen. De update is nodig, omdat hackers er in zijn geslaagd om de kopieerbeveiliging van de software te doorbreken.

Dat gebeurde doordat een lek in zo'n programma, WinDVD van fabrikant Corel, het mogelijk maakte om codes te achterhalen waarmee films op de nieuwe generatie dvd's versleuteld worden. Het consortium dat de kopieerbeveiliging beheert, besloot daarop de codes te herroepen. Software die nog van de oude codes gebruik maakt, zal daardoor niet meer functioneren.

Het gaat alleen om computerprogramma's die gebruikt worden om de films op de pc te bekijken. Gewone Blu-ray- en HD-DVD-spelers zouden blijven functioneren.

Wapenwedloop

Tussen hackers en de entertainmentindustrie is een technologische wapenwedloop gaande. Een consortium, waarbij onder andere Intel, Microsoft, Warner Brothers, IBM, Toshiba en Sony zijn aangesloten, ontwikkelde de kopieerbeveiliging AACS om piraterij tegen te gaan van films op de beoogde opvolgers van de huidige dvd. Het systeem werd echter in 2006 gekraakt, waarna verschillende films in hoge definitie op internet terecht kwamen.