DEN HAAG - Voor de in Uruzgan omgekomen Nederlandse militair Robert Donkers is een condoleanceregister geopend.

Op het register stonden maandagavond ruim 1500 steunbetuigingen. Op de website van het ministerie van Defensie wensen velen de echtgenote en familie van de omgekomen 33-jarige man uit Kerkrade veel sterkte bij het dragen van het verlies. Velen wensen de familie veel sterkte bij het dragen van het verlies en wensen de collega's in Uruzgan veel kracht bij het uitoefenen van hun taak.

Identiteit

De identiteit van de militair is door Defensie vrijgegeven. Op de website van het ministerie staat te lezen dat Robert Donkers, "een echte gangmaker was in de compagnie". Hij was een voorbeeld voor zijn collega's.

Vanaf september 2006 maakte hij deel uit van 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers. Met de Bravo Compagnie was Robert, vanaf begin maart, actief voor de ISAF missie in Uruzgan.

Vrijdag overleed de sergeant der eerste klasse van de landmacht door een ongeval met een Patria-pantservoertuig. De overige inzittenden bleven ongedeerd. Op een doorwaadbare plaats in een rivier bij Tarin Kowt kantelde de Patria door een wegverzakking.

Donkers zat halfdeks en raakte beklemd tussen het voertuig en de bodem. Naar alle waarschijnlijkheid komt het lichaam van Donkers nog dit paasweekend in Nederland aan.

Sinds de inzet van de Nederlandse militairen in maart vorig jaar in Afghanistan zijn er nu in totaal vijf omgekomen. Een pleegde zelfmoord, een F-16-piloot verongelukte en twee militairen verloren het leven door een helikopterongeval.