AMSTERDAM - Microsoft dicht op de maandelijkse patchdag, aanstaande dinsdag, onder meer vier lekken in Windows. Deze week bracht het bedrijf al haastig een andere update uit, waarmee zeven kwetsbaarheden werden verholpen.

Daaronder was een fout in de manier waarop Windows omgaat met bewegende muiscursors. Die fout maakte het voor hackers mogelijk om de controle over een computer op afstand over te nemen.

Aanvankelijk had Microsoft dat lek, waarvan het al sinds december op de hoogte was, eveneens aanstaande dinsdag willen dichten. Microsoft brengt in principe alleen op de tweede dinsdag van elke maand updates uit.

Misbruik

Omdat van het betreffende lek via internet echter inmiddels op grote schaal misbruik werd gemaakt, besloot het bedrijf de 'patch' eerder te verspreiden. Tegelijk dichtte Microsoft zes andere lekken.

Niettemin kondigde de softwaregigant toen al aan dat de reguliere update-dag zou doorgaan. Op de tweede dinsdag van maart bracht Microsoft voor het eerst in anderhalf jaar geen updates uit.

Kritiek

Welke lekken Microsoft komende dinsdag zal dichten, is niet bekend gemaakt. Het ernstigste lek is volgens het bedrijf 'kritiek'.

De softwarepleisters worden verspreid via de automatische updatefunctie van Windows.