RIJSWIJK - De 'computerpartij' is een van de opmerkelijkste nieuwkomers die meedoen aan de provinciale verkiezingen in maart. De partij met de naam Een Computer Voor Iedereen waagt een gok in de provincie Utrecht. De lijsttrekker is een inwoner van Nieuwegein. Hij was dinsdag niet bereikbaar voor een toelichting over zijn computerplannen.

Opvallend is ook de komst van de Lijst Nieuwe Politiek (LNP), de partij van voormalig LPF-minister van Economische Zaken Heinsbroek. Zijn partij doet een gooi naar enkele statenzetels in Noord-Brabant, Zuid-Holland en Flevoland. Heinsbroek wilde met zijn partij ook meedoen aan de landelijke verkiezingen, maar haakte af omdat hij niet genoeg geschikte kandidaten kon vinden.

De LPF doet overal voor de eerste keer mee aan de provinciale verkiezingen. Ook Leefbaar Nederland duikt in verschillende varianten op bij de statenverkiezingen. In Noord-Holland doen zelfs twee 'leefbare' partijen mee: Leefbaar Noord-Holland en de Leefbaar Provinciale Partij. De vroegere VARA-directeur M. Koopman is lijsttrekker van Leefbaar Provincie Utrecht.

De communisten verschijnen op het toneel in het noorden van het land. In Groningen en Friesland doet de Nieuwe Communistische Partij een beroep op de gunst van de kiezer. In Groningen is ook de Partij van het Noorden een opmerkelijke nieuwkomer. Deze groepering wil dat Groningen, Friesland en Drenthe een onafhankelijk landsdeel gaan vormen.

Ratelband

In Gelderland trok Arnhemmer Emile Ratelband zich terug. Na de nederlaag bij de Tweede-Kamerverkiezingen van vorige week kondigde de positieve denker aan zich op de provinciale verkiezingen te richten. Dinsdag bleek dat hij zijn beweging Lijst Ratelband.nl niet heeft ingeschreven. Op de kieslijst van Gelderland staat wel de extreem-rechtse Nederlandse Volks Unie, onder aanvoering van Constant Kusters.

De partijen moesten voor maandagmiddag drie uur de kandidatenlijsten inleveren. Nieuwe partijen moeten landelijk geregistreerd zijn en een bedrag van 1125 euro betalen. Daarbij moet per partij een lijst met dertig ondersteunende verklaringen van kiezers worden ingediend. De gevestigde partijen in de Tweede Kamer zijn zoals vanouds in alle provincies vertegenwoordigd.