AMSTERDAM - Na Apple heeft ook Microsoft besloten onbeveiligde muziek te gaan verkopen in zijn muziekwinkel, Zune Marketplace. Dat meldt de marketingdirecteur van Zune, Jason Reindorp, tegen CNet.

Eerder deze week werd bekend dat platenmaatschappij EMI alle digitale muziek uit zijn catalogus te koop gaat aanbieden in versies die niet voorzien zijn van de omstreden kopieerbeveiliging Digital Rights Management (DRM). DRM ligt al geruime tijd onder vuur van consumenten, politiek en mediabedrijven, omdat het niet effectief zou zijn tegen piraterij, maar goedwillende klanten onredelijke beperkingen zou opleggen. Zo kan legaal gekochte muziek vaak maar op één muziekspeler worden beluisterd.

iTunes

EMI is de eerste grote platenmaatschappij die onbeveiligde nummers aanbiedt. Die worden vanaf mei wereldwijd verkocht via Apples muziekwinkel iTunes. De liedjes kennen een hogere geluidskwaliteit dan het huidige aanbod, en zijn per stuk dertig cent duurder. De oude, beveiligde versies blijven tegen de huidige prijs beschikbaar.

EMI had op een persconferentie, maandag in Londen, al aangekondigd dat ook andere muziekwinkels de onbeveiligde nummers mochten verkopen.

Zune

Microsoft lijkt dat nu van plan te zijn in Zune Marketplace, de muziekwinkel die is gekoppeld aan Microsofts muziekspeler Zune. De Zune, waarmee het bedrijf de concurrentie met de iPod van marktleider Apple wil aangaan, is sinds de lancering in de Verenigde Staten een matig succes. Het apparaat is - na de iPod - wel de belangrijkste muziekspeler met harde schijf op de Amerikaanse markt.

In Europa wordt de Zune naar verwachting niet eerder dan aan het einde van 2007 geïntroduceerd.

Wanneer Zune Marketplace het onbeveiligde muziekaanbod van EMI in het assortiment opneemt, is nog niet duidelijk.