AMSTERDAM - Google heeft zijn kaartendienst Google Maps uitgebreid met persoonlijke plattegronden. Gebruikers kunnen op de kaarten zelf markeringen aanbrengen, foto's plaatsen, commentaar toevoegen of routebeschrijvingen tekenen.


Screenshot: NU.nl l Gebruikers kunnen zelf kaarten maken

Het was al mogelijk om kaarten van Google Maps te integreren in andere websites, en ze dan te combineren met andere informatie. Dergelijke 'mashups' schieten als paddestoelen uit de grond. Zo zette de Postbank vorig jaar alle geldautomaten op een Googlekaart, en liet de gemeente Amsterdam haar burgers er zoeken naar stembureaus. Tot nu toe vereiste het maken van zo'n kaart echter enige programmeerkennis.

Bij de nieuwe persoonlijke kaartendienst is dat niet nodig. Gebruikers kunnen punten op de kaart markeren door er een icoontje naartoe te slepen, en met een eenvoudige ingebouwde tekstverwerker commentaar of beeld toevoegen.

Reisgids

De kaarten kunnen gedeeld worden met andere bezoekers. Zo beschikt Google Maps nu onder meer over een overzicht van alle Olympische steden en een reisgids voor Japan.

Dat levert voor Google een groot voordeel op: de kaarten kunnen worden gevonden met de zoekmachine van het bedrijf, en zo vullen gebruikers de kaartendienst aan met waardevolle lokale informatie. Het is echter ook mogelijk de zelfgemaakte kaarten privé te houden.

Google Earth

De mogelijkheid om dergelijke gespecialiseerde kaarten te maken, bestond al langer voor Google Earth, een apart computerprogramma waarmee gebruikers achter de computer over aardbol kunnen vliegen. De driedimensionale computeratlas bevat tientallen lagen, die informatie aan de kaarten en satellietbeelden toevoegen. Derden kunnen ook hun eigen lagen maken. Zo zijn bijvoorbeeld het vliegverkeer rond Lelystad en de verspreiding van computervirussen via het programma te volgen.