AMSTERDAM - De Europese Commissie gaat Microsoft mogelijk dwingen om informatie over zijn besturingssysteem Windows kosteloos aan concurrenten te verstrekken. Dat meldt de Financial Times.

Het gaat om technische informatie die andere softwarefabrikanten, zoals IBM en Sun, nodig hebben om hun serverproducten goed te laten samenwerken met Windows-systemen.

Brussel heeft Microsoft drie jaar geleden al opgedragen de informatie beschikbaar te stellen op straffe van een miljoenenboete. Door de gegevens achter te houden, belemmert Microsoft de vrije marktwerking en maakt het misbruik van zijn marktpositie, meende de Commissie.

Vergoeding

Microsoft zegt echter dat het om gevoelige gegevens gaat, en wil er daarom een ruime vergoeding voor ontvangen. Bedrijven die van de informatie gebruik maken, zouden volgens Microsoft tot bijna zes procent van hun inkomsten uit serververkopen moeten afdragen.

Onacceptabel

Volgens een expert van de Europese Commissie is dat 'onacceptabel': bij dergelijke kosten zouden concurrenten hun ontwikkelingskosten pas na zeven jaar kunnen terugverdienen. Hij vindt dat Microsoft helemaal geen vergoeding zou moeten krijgen.

Microsoft zelf zegt tegenover de Financial Times dat het pas eind april op de kwestie wil reageren.