DEN HAAG - De dienst Domeinen Roerende Zaken, onderdeel van het ministerie van Financien, verkoopt niet langer gebruikte mobiele telefoons waarvan de informatie niet eerst door de dienst is gewist. Dat heeft staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financien) woensdag aan de Tweede Kamer gemeld.

Het besluit is genomen na ophef over een partij mobiele telefoons die nog vol persoonlijke informatie van de hand is gedaan. Dagblad Metro bracht de zaak eind januari aan het licht.

Computers

Volgens de regels moeten diensten als politie of justitie, die inbeslaggenomen goederen overdragen aan Domeinen, de gevoelige informatie wissen. Een uitzondering werd tot op heden gemaakt voor computers die Domeinen altijd zelf moet 'schonen'.

In de kwestie van de mobiele telefoons is Domeinen daarom zonder controle tot verkoop overgegaan. Een deel van de telefoons kon weer worden opgespoord, schrijft De Jager woensdag.

Om in de toekomst nieuwe problemen te voorkomen, zal volgens de staatssecretaris bij nieuwe goederen Domeinen steeds aanbieden om mogelijke gevoelige informatie zelf te wissen.