AMSTERDAM - De recherche heeft dinsdag in een kantorencomplex in Amsterdam-West drie West-Afrikanen en een Nederlander aangehouden, die worden verdacht van omvangrijke oplichting per e-mail.

Dat maakte de politie woensdag bekend. In het pand vond de politie duizenden euro's, die een Amerikaan aan de vermeende oplichters had gegeven. In totaal had dit 64-jarige slachtoffer al 160 duizend dollar betaald.

Vals geld

De verdachten zijn tussen de 20 en 30 jaar oud. De politie nam ook een koffer met vals geld en diverse papieren in beslag. De aanhouding maakt onderdeel uit van het Apollo-onderzoek naar West-Afrikaanse netwerken, waarbij inmiddels in totaal 63 verdachten zijn aangehouden sinds oktober 2006.

De verdachten stuurden e-mails naar slachtoffers waarin ze een groot geldbedrag van bijvoorbeeld een erfenis of loterij in het vooruitzicht stelden, als deze mensen eerst zelf betaalden. De slachtoffers die aangifte deden, betaalden bedragen aan de oplichters die varieerden van 8500 tot 2,5 miljoen euro.