DEN BOSCH - Naar schatting honderdduizenden Nederlanders hebben dinsdag een Nederlandstalige e-mail ontvangen waarin een onbekend internationaal bedrijf financiële medewerkers vraagt.

Het gaat volgens het Russische antivirusbedrijf Kaspersky om een actie van cybercriminelen die rekeningnummers van de kandidaten willen misbruiken. Niet eerder is een dergelijke e-mail op zo'n grote schaal in het Nederlands ontdekt, zei analist Roel Schouwenberg woensdag.

Geldezel

Kasperksy spreekt van een significante ontwikkeling van cybercriminaliteit in Nederland. De zogenoemde moneymule (geldezel) is eerder wel gezien in andere talen. Het bedrijf adviseert mensen om niet op het aanbod in te gaan.

Volgens Schouwenberg bestaan er aanwijzingen dat de mensen die vorige week klanten van ABN Amro bestookten met virusmail, ook achter deze actie schuil gaan.

Bankfraude

De firma vraagt van kandidaten 'een snelle bewerking van financiële stromen van geldwissels'. Een hoog inkomen (8000 euro plus 5 procent van elk verwerkt geldbedrag) en een carrière die past bij de behaalde resultaten staan daar tegenover.

Schouwenberg sluit niet uit dat het beloofde salaris ook echt betaald wordt. Het risico is volgens hem dat opgegeven rekeningnummers worden gebruikt voor bijvoorbeeld online bankfraude. De rekeninghouder is op dat moment ook strafbaar.

Botnetwerk

Het bedrijf zegt filialen te hebben in Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Finland, de Verenigde Staten en Canada. De e-mail is verspreid via een zogenoemd botnetwerk van verschillende computers. Het aanvraagformulier staat op een internetdomein in Hong Kong.