AMSTERDAM - Microsoft heeft dinsdag een update uitgebracht die een kritiek lek in Windows verhelpt. Tegelijk dicht de softwarepleister nog zes andere gaten.

De update is opmerkelijk, omdat Microsoft de zogenoemde 'patches' normaliter op één vaste dag per maand verspreidt: de tweede dinsdag van de maand geldt als 'patchdag'. In maart besloot Microsoft voor het eerst sinds anderhalf jaar om de patchdag over te slaan.

Ernstig

Vrijdag werd echter duidelijk dat verschillende Windowsversies, waaronder het nieuwe besturingssysteem Vista, gevoelig waren voor een ernstige fout in de manier waarop het systeem omgaat met bewegende muiscursors. Het lek maakte het voor hackers mogelijk de controle over de computer over te nemen.

De kwetsbaarheid was al sinds december bij Microsoft bekend. Aanvankelijk zou het bedrijf van plan zijn geweest om het lek te dichten op de maandelijkse patchdag in april, aanstaande dinsdag. Omdat hackers echter inmiddels op grote schaal misbruik maken van de fout, heeft het bedrijf besloten de update eerder te verspreiden.

Kritiek

Het bedrijf krijgt kritiek vanwege de lange tijd die het heeft gekost om het lek te dichten. Volgens Microsoft is die kritiek niet terecht: het kost tijd om lekken te onderzoeken en updates te ontwikkelen en te testen, schrijft een medewerker van het bedrijf.

De pleister wordt sinds dinsdag verspreid via de automatische updatefunctie van Windows. Het bedrijf is van plan om ook komende dinsdag, op de reguliere patchdag, updates uit te brengen. Welke dat zijn, wordt donderdag bekendgemaakt.