AMSTERDAM - De Europese Commissie onderzoekt of Apple en enkele platenmaatschappijen zich schuldig maken aan ongeoorloofde prijsafspraken in muziekwinkel iTunes.

Aanleiding vormt een klacht van de Britse consumentenorganisatie Which?, die het niet eerlijk vindt dat klanten in het Verenigd Koninkrijk bij iTunes duurder uit zijn dan bewoners van het Europese vasteland.

Duurder

Vanwege afspraken met de muziekindustrie mogen gebruikers alleen muziek kopen in hun nationale iTunesvestiging. Britten betalen omgerekend 1,16 euro per liedje, terwijl de rest van Europa 99 cent kwijt is. Amerikanen betalen overigens slechts 99 dollarcent, tegen de huidige koers zo'n 0,74 euro.

Volgens de Commissie is dat een ongeoorloofde beperking van de keuzevrijheid van consumenten, zo schrijft ze aan Apple en onder meer EMI, Warner en Universal. De bedrijven krijgen twee maanden de tijd om op die beschuldiging te reageren. De Commissie kan de betrokken bedrijven een boete opleggen, die kan oplopen tot tien procent van hun wereldwijde jaaromzet.

Kopieerbeveiliging

Het onderzoek staat overigens los van andere klachten tegen Apple. Het bedrijf ligt al geruime tijd onder vuur van consumentenorganisaties en politiek, vanwege de kopieerbeveiliging die het in iTunes gebruikt. Dat systeem, 'Fair Play' genoemd, verhindert dat klanten de muziek op andere spelers dan op Apples eigen iPod beluisteren.

Maandag maakte Apple overigens bekend dat het de volledige muziekcatalogus van platenmaatschappij EMI - met artiesten als Norah Jones, Coldplay, Pink Floyd en de Rolling Stones - vanaf mei beschikbaar stelt in een versie zonder de omstreden kopieerbeveiliging. De onbeveiligde nummers hebben een hogere geluidskwaliteit, maar zijn wel duurder: in Europa scheelt dat dertig eurocent. De goedkopere versies met Fair Play blijven verkrijgbaar.