AMSTERDAM - De Consumentenbond reageert terughoudend op de beslissing van platenmaatschappij EMI om muziek zonder kopieerbeveiliging aan te bieden. De organisatie noemt dat een goede eerste stap, maar is kritisch over de hogere prijs van de onbeveiligde muziek.

EMI kondigde maandag op een gezamelijke persconferentie met computerbedrijf Apple aan dat het zijn volledie digitale muziekcatalogus gaat aanbieden zonder kopieerbeveiliging (DRM). De muziek is bovendien beschikbaar in een hogere geluidskwaliteit dan nu doorgaans het geval is. De verkoop begint volgende maand via Apples muziekwinkel iTunes.

De muziek wordt per nummer wel duurder: beveiligde liedjes kosten 99 cent, de onbeveiligde versie is dertig cent duurder.

Belangrijke stap

Volgens de Consumentenbond is de beslissing van EMI en Apple een belangrijke eerste stap naar de afschaffing van DRM. "De 'slotjes' moeten piraterij tegengaan, maar kwaadwillenden weten ze te omzeilen en betalende klanten hebben er last van", stelt de bond.

Toch is de Consumentenbond teleurgesteld dat de DRM-vrije muziek duurder is dan het reguliere aanbod. "Als DRM toch niet helpt, waarom dan niet de slotjes op alle muziek eraf halen en alleen méér geld vragen voor liedjes van een hogere kwaliteit?"

Klacht

De Consumentenbond voert al geruime tijd actie tegen DRM. Enige tijd geleden diende de organisatie een klacht tegen Apple in bij mededingingsautoriteit NMa vanwege de 'koppelverkoop' van muziek uit iTunes en muziekspeler iPod. Beveiligde nummers uit de winkel van Apple zijn onbruikbaar op andere muziekspelers.

Woordvoerder Ewald van Kouwen van de Consumentenbond ziet in de stap van Apple geen aanleiding om die klacht in te trekken. "Het reguliere aanbod van iTunes is nog altijd beveiligd. Ze strooien de klant zand in de ogen door het schrappen van de beveiliging te koppelen aan een hogere kwaliteit, in wezen is er niet veranderd."

Niettemin hoopt de Consumentenbond dat andere platenmaatschappijen en muziekwinkels het voorbeeld van de twee bedrijven zullen volgen.