AMSTERDAM - EMI verwijdert de kopieerbeveiliging van zijn volledige digitale muziekaanbod. Dat heeft de platenmaatschappij maandag bekendgemaakt.

De muziek is voortaan in twee versies verkrijgbaar: de standaardversie, die voorzien is van kopieerbeveiliging (DRM), en een duurdere onbeveiligde versie, in een hogere kwaliteit.

iTunes

Het nieuws werd gepresenteerd op een drukbezochte persconferentie in Londen, waar ook Applebaas Steve Jobs aanwezig was. Apple is het eerste bedrijf dat de muziek gaat verkopen, via zijn muziekwinkel iTunes. Andere muziekwinkels kunnen de onbeveiligde nummers ook gaan aanbieden.

De onbeveiligde muziek kost per nummer 1,29 euro (dertig cent meer dan de huidige versies) en is wereldwijd verkrijgbaar. De onbeveiligde versies worden verkocht in een hogere geluidskwaliteit van 256 kilobits per seconde (kbps), tegen 128 kbps voor de huidige, beveiligde muziek. In tegenstelling tot de huidige muziek uit de iTunes-winkel, kunnen ze ook op andere muziekspelers dan de iPod afgespeeld worden.

De verkoop begint volgende maand. Klanten kunnen reeds gekochte, beveiligde muziek eenvoudig upgraden tegen bijbetaling van het prijsverschil. Volledige albums komen in onbeveiligde versies beschikbaar tegen de huidige prijs. Ook de beveiligde muziek blijven beschikbaar, tegen de oude kosten.

Jobs maakte bovendien bekend dat hij ook van onafhankelijke artiesten onbeveiligde muziek wil gaan verkopen.

Open brief

Jobs gooide in februari een steen in de vijver van de muziekindustrie met een veelbesproken open brief waarin hij platenmaatschappijen opriep om de kopieerbeveiliging overboord te zetten. Hij zou het liefste muziek zonder DRM willen verkopen, maar dat zouden de platenmaatschappijen niet toestaan.

Hij hoopt dat andere platenmaatschappijen het voorbeeld van EMI nu zullen volgen.

Onder vuur

Volgens EMI-topman Eric Nicoli blijkt uit onderzoek dat 84 procent van de klanten bereid is om extra te betalen voor muziek in een hogere kwaliteit die op ieder apparaat te beluisteren is.

Volgens Nicoli geeft het bedrijf geen groen licht voor piraterij. Het bedrijf denkt dat piraterij het beste te bestrijden is door klanten een goed, legaal alternatief te geven.

De kopieerbeveiliging ligt steeds zwaarder onder vuur. Politici, consumenten en mediabedrijven klagen dat het systeem niet effectief is tegen piraterij, terwijl het goedwillende consumenten te veel beperkingen oplegt. Zo is het niet mogelijk om beveiligde muziek die bij iTunes is gekocht, af te spelen op andere muziekspelers dan Apples iPod. In verschillende Europese landen was Apple daarom verwikkeld in juridische procedures: de koppeling tussen speler en winkel zou oneerlijke concurrentie betekenen.

Of die procedures nu van de baan zijn, is nog niet duidelijk.

EMI

De stap van EMI komt niet geheel onverwacht. Net als Apple werd het al lange tijd genoemd als een van de bedrijven die zou overwegen van DRM af te stappen. EMI was daarover lange tijd verwikkeld in onderhandelingen met verschillende mediabedrijven. Die gesprekken werden echter afgebroken, omdat EMI een te grote financiële tegemoetkoming zou eisen als compensatie voor het risico van piraterij. De betrokken muziekverkopers, waaronder naar verluidt Microsoft, Myspace en Snocap, zouden niet aan die eis hebben willen voldoen.

EMI heeft onder anderen Lily Allen, Coldplay, Norah Jones, Kylie Minogue, Pink Floyd, Joss Stone, Robbie Williams en de Rolling Stones onder contract. Van alle EMI-artiesten, uitgezonderd The Beatles, komt de muziek nu DRM-vrij beschikbaar.

Optreden

De persconferentie begon met een optreden van de naamloze band achter het album The Good, The Bad and the Queen, waar onder anderen Blur-zanger Damon Albarn en bassist Paul Simonon van The Clash aan deelnemen. Op de website van de band is een nummer in onbeveiligd MP3-formaat verkrijgbaar.

Beatles

Voorafgaand aan de persconferentie werd veel gespeculeerd over het nieuws. Veel waarnemers verwachtten aanvankelijk dat de bedrijven zouden aankondigen dat iTunes het oeuvre van The Beatles zou gaan verkopen. Dat is een van de weinige bands waarvan de muziek nog niet legaal via internet verkrijgbaar is.

Of en wanneer daar verandering in komt, konden Jobs en Nicoli niet zeggen.