AMSTERDAM - Gebruikers van medicijnen kunnen voortaan op een website zien wat de ervaringen van anderen met die medicijnen zijn. Het Meldpunt Medicijnen heeft maandag de vierduizend meldingen die het sinds 2004 binnenkreeg op een website gezet.

Het meldpunt is in 2004 ingesteld door het Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik, in samenwerking met een aantal patiëntenorganisaties. Gebruikers van medicijnen kunnen er hun ervaring met het gebruikte medicijn kwijt.

De meldingen die sinds maandag op de site staan zijn anoniem. "We willen natuurlijk wel meldingen binnen blijven krijgen", zegt een woordvoerder. "Als een melding met naam en toenaam op de site komt, zijn mensen minder snel geneigd iets te melden."

Bijwerkingen

Mogelijke bijwerkingen staan al in de bijsluiter. Toch voegt de site volgens de woordvoerder wat toe. "Naast ervaringen van gebruikers hebben wij ook meldingen over bijvoorbeeld de verpakking. Zo zijn sommige verpakkingen heel moeilijk te openen voor reumapatiënten. Voor producenten staat er dus ook handige informatie op."

Op de site staan ook meldingen over de vergoeding die een verzekering geeft voor bepaalde medicijnen.