AMSTERDAM - Een persconferentie van Apple en platenmaatschappij EMI die maandag in Londen wordt gehouden, geeft voeding aan verschillende geruchten. Mogelijk kondigen de twee bedrijven aan dat het oeuvre van The Beatles in Apples muziekwinkel iTunes wordt opgenomen, maar volgens andere analisten stoppen Apple en EMI met het gebruik van kopieerbeveiliging.

Over een distributieovereenkomst voor de muziek van de legendarische band uit Liverpool wordt al lange tijd gespeculeerd. The Beatles is een van de weinige bands waarvan het oeuvre nog niet legaal via internet verkrijgbaar is.

Apple versus Apple

Het platenlabel van de band, eveneens Apple geheten, voerde een felle juridische strijd met computerfabrikant Apple toen het zijn muziekwinkel iTunes opende. Volgens het platenlabel betekende dat een inbreuk op het merkenrecht.

Onlangs troffen de twee bedrijven een schikking. Volgens waarnemers vormde een overeenkomst over de digitale verkoop van de muziek van de Fab Four een onderdeel van de afspraken.

Kopieerbeveiliging

Persbureau Reuters citeert echter "betrouwbare bronnen" die ontkennen dat de aankondiging van vandaag met The Beatles te maken heeft. Het zou daarentegen gaan over de verkoop van muziek die niet voorzien is van kopieerbeveiliging. Ook de doorgaans goed ingevoerde Wall Street Journal meent dat dat het onderwerp van de persconferentie is.

Appletopman Steve Jobs sprak zich in een open brief in februari uit tegen dit zogenoemd Digital Rights Management (DRM), omdat het niet effectief zou zijn tegen piraterij en goedwillende consumenten onredelijke beperkingen zou opleggen. Tegen Apple dreigen bovendien in verschillende Europese landen juridische procedures na klachten van overheden en consumentenorganisaties: muziek uit de iTunes-winkel kan alleen op Apples eigen muziekspeler iPod beluisterd worden. Dat zou oneerlijke concurrentie betekenen.

Jobs zou het liefste van de beveiliging af willen, maar dat staat de muziekindustrie niet toe, schreef hij in de brief.

EMI

Ook platenmaatschappij EMI was lange tijd verwikkeld in onderhandelingen met verschillende mediabedrijven over afschaffing van DRM. Die gesprekken werden echter afgebroken, omdat EMI een te grote financiële tegemoetkoming zou eisen als compensatie voor het risico van piraterij. De betrokken muziekverkopers, waaronder naar verluidt Microsoft, Myspace en Snocap, zouden niet aan die eis hebben willen voldoen.