RIJSWIJK - Een Deens bedrijf gaat vanaf maandag via het internet gratis Nederlandstalige boeken aanbieden. Het gaat onder meer om publicaties over opvoeding, koken, wijn, tuinieren, reizen, computers en financiën. De 'boeken' zijn te downloaden vanaf www.onlibri.nl of online te lezen.

De meer dan dertig publicaties zijn gratis omdat op elke derde pagina een advertentie staat, zegt directeur Kristian Buus van Onlibri Publishing maandag. Hij verwacht de komende tijd meer boeken aan te kunnen bieden. Onlibri Publishing begon vorig jaar met het aanbieden van studieboeken via het internet. Binnen enkele weken werd meer dan 100.000 keer een publicatie gedownload.

Innovatie

Het bedrijf werkt in Denemarken, Zweden en Duitsland met hetzelfde concept. "Maar Nederland heeft veruit de meeste potentie", denkt Buus. "Nederlanders zitten relatief veel online en staan open voor innovatie."

De boeken zijn geschreven door Nederlandse deskundigen. Zo schreef Marieke Henselman, bespaardeskundige van het RTL4-programma Geen cent te makken, een boek over opvoeden. Erica Verdegaal, columniste van NRC Handelsblad, leverde een publicatie over pensioenen.