AMSTERDAM – KPN gaat in zee met PCzapper. Het bedrijf van internetondernemer Vincent Everts gaat een online programmagids maken voor Planet.nl. PCzapper verlegt hiermee de koers.


Programmagids voor portalen van KPN

"Het wordt een extra, nieuwe en handige manier om alles wat onze portalen te bieden hebben in een menu te presenteren", aldus een woordvoerder van KPN tegenover Planet Multimedia. Wanneer de programmagids online moet komen, is nog niet bekend.

Het nieuws komt een dag nadat bekend werd dat een andere KPN-dochter, XS4ALL, met een nieuwe videodienst komt. Hier gaat het echter niet om een programmagids, maar om een site waarbij lezers video’s kunnen aandragen. Dit alles volgens het beproefde concept van Youtube. Eerder experimenteerde KPN al met een soortgelijke dienst - Shoobidoo - maar dit is nooit een succes geworden.

Verder lanceerde ook Startpagina recent een online videogids. Deze concurreert met die van PCzapper.

Hardware

PCzapper is nu bijna twee jaar op de Nederlandse markt. Het oorspronkelijke plan was om de tv te verbinden met de pc. Het bedrijf lijkt hier nu van terug te komen. Vincent Everts erkent nu dat hij aanvankelijk fouten heeft gemaakt: "We zijn begonnen met de hardware, met het verbinden van de televisie. Vandaar zijn we de software gaan aanpassen en een tv-gids gaan maken. Dat is een verkeerde volgorde geweest met een verkeerd accent", zo tekent Planet uit zijn mond op.

Tonnen lichter is nu de omgekeerde weg gevolgd: "We hebben het portaal en de database van gebruikers met hun voorkeuren nu centraal gesteld. Dat zijn de sterke punten en daarmee kunnen we geld verdienen." Op grond daarvan is een afstandsbediening ontwikkeld die vooral bedoeld is voor bediening van de pc.