AMSTERDAM - XS4ALL lanceert samen met videotechologiebedrijf Noterik donderdag een eigen Youtube-variant. Op de site kunnen abonnees van de internetprovider zelf filmmateriaal posten.


Screenshot: NU.nl l Geposte video's zijn in een carrousel te zien

Gebruikers kunnen - anders dan bij veel videosites - filmmateriaal in hoge kwaliteit uploaden. De video's komen dan automatisch beschikbaar in allerlei verschillende bestandsformaten, zodat ze zowel via een webbrowser als via mobiele telefoons, draagbare videospelers of bijvoorbeeld iTunes te bekijken zijn.

De geposte video's zijn te zien in een carrousel op de homepage van de videodienst. Ook kunnen gebruikers gericht zoeken, bijvoorbeeld op trefwoord of op gebruikersnaam. Iedereen kan het beeldmateriaal bekijken. Om zelf video's te plaatsen, is een gebruikersnaam en wachtwoord van XS4ALL nodig.

Hoge kwaliteit

Volgens woordvoerder Simon Hania ontstond het idee voor de videodienst zo'n anderhalf jaar geleden, toen "de halve wereld bezig was met online fotoalbums." XS4ALL meende dat dat ook met video kon.

Inmiddels is online video al lang niet meer uniek. Youtube behoort tot de best bezochte websites van internet, en ook andere grote partijen hebben de markt betreden. Eerder deze week werd bekend dat NBC Universal en News Corp een eigen videosite gaan beginnen. In Nederland timmert 123video.nl aan de weg.

"We denken ons vooral te onderscheiden door de hogere kwaliteit en de verschillende bestandsformaten", zegt Hania. De dienst is experimenteel. XS4ALL hoopt te ontdekken hoe klanten de site gebruiken. De provider is vooral benieuwd naar het succes van de mobiele toegang tot de dienst.

Juridisch experiment

De videodienst is ook in juridisch opzicht een experiment. Sites als Youtube en Myspace staan onder grote druk van mediabedrijven om content te verwijderen, of filtertechnologie te installeren die moet voorkomen dat gebruikers auteursrechtelijk materiaal uploaden. "Die druk roepen wij nu ook over ons af", zegt Hania. "Dat is interessant, want in tegenstelling tot bijvoorbeeld Youtube werken wij onder Nederlands recht."

Voor de videodienst van XS4ALL gelden dezelfde gebruikersvoorwaarden als voor homepages of podcasts van klanten. Onlangs riep de provider een speciale klachtenprocedure om geschillen over gepost materiaal af te handelen. Dat moet voorkomen dat conflicten escaleren in juridische strijd.

Verrassing

Wanneer de videosite een succes is, kan Hania niet zeggen. "Het is een experimentele dienst. Daarbij stellen we niet van tevoren doelen vast. Wij hopen vooral verrast te worden door de dingen die klanten met het platform doen."

Toch hoopt Hania op enige spinoff. "Voor ons is deze dienst ook een etalage, om te laten zien wat wij en Noterik kunnen. Wellicht zijn bijvoorbeeld bedrijven geïnteresseerd om de technologie te gebruiken voor het verspreiden van trainingsvideo's voor hun personeel."

Publicatieplatformen

XS4ALL kent al verschillende andere publicatieplatformen. Zo biedt de provider zijn abonnees onder meer een podcastdienst en de mogelijkheid om te webloggen. Ook kunnen klanten een eigen radio- of tv-station beginnen met behulp van de livestreamdienst.