AMSTERDAM - Een Japanner is woensdag ter dood veroordeeld voor drie moorden op personen die hij via een internetpagina voor collectieve zelfmoord op het spoor was gekomen.

Volgens een medewerker van de rechtbank zou de man, Hiroshi Maeue (38), aangeboden hebben om met hen te sterven, maar in plaats daarvan bracht hij ze om het leven. Hij kreeg de doodstraf opgelegd voor de drievoudige moord en het illegaal dumpen van de lichamen.

In 2005 wurgde Maeue in een auto een 25-jarige kantoormedewerker met wie hij een zelfmoordpact had gesloten. Onder dezelfde voorwendselen vermoordde hij in dat jaar nog een 14-jarige jongen en een 21-jarige universiteitsstudent. Volgens het persbureau Kyodo is de man tegen de uitspraak in beroep gegaan.

Zelfmoordsites

In Japan, waar zelfmoord in het algemeen veel voorkomt, worden vaak websites gebruikt om collectieve zelfmoorden te beramen. De plegers sluiten zich doorgaans op in een auto en steken houtskoolbranders aan, waarna zij de dodelijke giftige gassen inademen.

In 2005 kwam een recordaantal van 91 mensen om bij 31 van zulke via het internet gesloten zelfmoordpacten. Dat was driemaal zoveel als in 2003, het jaar waarin de politie begon met het bijhouden van statistieken.