AMSTERDAM - De leiding van de Bon Futuro-gevangenis op Curaçao heeft 38 laptops in beslag genomen. Directe aanleiding was de publicatie op websites van een binnen de gevangenismuren opgenomen videoclip van en door gedetineerden.

Dat schrijft de Antilliaanse krant Amigoe. Op de beelden zijn rappende en dansende gevangenen, steekwapens en drugs te zien.

Het gebruik van laptops voor onderwijs of andere vorming wordt sinds enkele jaren toegestaan in de gevangenis. Dit gedoogbeleid heeft er volgens de krant toe geleid dat er veel laptops in de instelling in omloop zijn. Wegens de videoclip zou zijn besloten op dit beleid terug te komen.

Communiceren

Minister van Justitie David Dick (PAR) zegt in de krant dat er veel haken en ogen zitten aan het gebruik van laptops door gedetineerden. "Hierdoor kunnen zij ongecontroleerd met de buitenwacht communiceren. Dat vinden wij geen goed idee. De communicatie naar buiten toe moet onder supervisie plaatsvinden."

In de toekomst mogen gedetineerden alleen onder begeleiding gebruikmaken van computers, schrijft Amigoe.

Aanbevelingen

Het onderzoek naar de videoclip wordt volgens Dick voortgezet. Hij zegt op korte termijn aanbevelingen van een commissie te krijgen over hoe de situatie in de gevangenis kan worden verbeterd.

Het gaat volgens de minister om een traject dat al langer loopt en waarbij gekeken wordt naar manieren om de gevangenis beter te laten functioneren.

Joint

De actie in de gevangenis zou alleen zijn gericht op de laptops. Over de attributen die in de clip werden getoond, zoals een mobiele telefoon, steekvoorwerpen en een joint, worden geen mededelingen gedaan.