AMSTERDAM - Het is veel websitebouwers al jaren een doorn in het oog: direct linken naar stukken van de Tweede Kamer is niet mogelijk. Weblog Geencommentaar.nl bouwde daarom een alternatief.

Zoeksysteem Parlando oogst al jaren veel kritiek. Weliswaar zijn alle vergaderverslagen, wetsvoorstellen, amendementen en moties op de site te vinden, maar documenten in Parlando zijn niet rechtstreeks toegankelijk. De downloadlinkjes naar de zoekresultaten bevatten een unieke code, die alleen tijdens de zoekopdracht geldig is. Daardoor kunnen andere websites er geen directe links naar aanbrengen.

De overheid zegde al geruime tijd geleden toe om het systeem te verbeteren, maar dat is nog niet gebeurd. Een nieuwe versie van de site had vorig jaar geopend moeten worden.

Acht uur

Joost Berculo van weblog Geencommentaar.nl had naar eigen zeggen slechts acht uur nodig om de belangrijkste problemen op te lossen. Hij bouwde een alternatieve zoeksite waarmee onbeperkt houdbare links naar Kamerstukken kunnen worden gevonden. De site werkt als een schil om het bestaande systeem.

"Internet is het meest toegankelijke medium om burgers bij de politieke besluitvorming te betrekken", zegt Berculo. "Het was tot nu toe niet mogelijk om vanaf een andere webpagina een link te plaatsen naar een document uit de Tweede Kamer, terwijl dat toch de essentie is van democratie op Internet. Wij komen nu met een oplossing waar de overheid tekort schiet."