NEW YORK - De Amerikaanse internetwinkel Amazon.com heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst geboekt van 2,65 miljoen dollar. Het is de tweede keer sinds de oprichting van Amazon in 1994 dat het bedrijf zwarte cijfers schrijft. In de laatste drie maanden van 2001 behaalde het bedrijf een winst van ,08 miljoen dollar.

Amazon maakte donderdag verder bekend dat de omzet een recordniveau van 1,429 miljard dollar heeft bereikt. Dat betekent een toename van 28 procent ten opzichte van 1,115 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Dit is meer dan analisten hadden verwacht, die gingen over het algemeen uit van 25 procent groei.

De internetwinkel heeft volgens eigen zeggen de verkopen in deze economische onzekere tijden op peil weten te houden dankzij stevige kortingen en acties. Amazon-topman Jeff Bezos zei te verwachten dat deze strategie ook voor het komende jaar zijn vruchten zal afwerpen.

Voor het eerste kwartaal van dit jaar verwacht Amazon een nettowinst te behalen van pro forma 5 tot 20 miljoen dollar. Voor heel 2003 verwacht het bedrijf zijn omzet met 15 procent te kunnen vergroten en pro forma onder de streep meer dan 115 miljoen dollar over te houden.