AMSTERDAM - Het downloaden van auteursrechtelijk materiaal blijft in de Europese Unie toegestaan. VVD-Europarlementariër Toine Manders diende in december een voorstel in om consumenten die inbreuk maken op iemand auteursrecht te vervolgen voor heling, maar dat plan heeft het bij een stemming dinsdag niet gehaald.

Manders wilde met het voorstel productie van namaakartikelen, zoals valse merkkleding of nep-Rolexen, aanpakken. Maar volgens critici had hij zijn plan zo ruim geformuleerd dat consumenten ook tal van andere situaties strafbaar zouden worden. "Een pot huismerk pindakaas kan al inbreuk maken op een pot Calvé pindakaas. Hier hebben consumenten helemaal geen zicht meer op."

Downloaden

Het voorstel zou ook het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal strafbaar gesteld hebben. Internetters die muziek of films van internet plukken, zouden dan vervolgd kunnen worden. Ook als ze die gekocht hebben in een webwinkel die - vaak zonder medeweten van de klanten - auteursrechten schendt, zoals het Russische AllofMP3.com.

In tegenstelling tot het aanbieden van dergelijke bestanden, is het downloaden ervan onder de huidige wetgeving in Nederland toegestaan.