DEN HAAG - De telecomtoezichthouder Opta voorziet verdere prijsstijgingen bij het telefoneren van een vast naar een mobiel toestel. Per 1 februari verhogen Dutchtone en Tele2 Mobiel het tarief voor het afwerken van telefoonverkeer. De Opta redeneert dat als er één schaap over de dam is er meer volgen. Door een uitspraak van de bestuursrechter in Rotterdam staat de toezichthouder machteloos.

De Opta heeft altijd beloofd dat tarieven omlaag zouden gaan. Het hoge beltarief voor verbindingen tussen een vaste en een mobiele telefoon is al lang een doorn in het oog van de telecomtoezichthouder. De Opta eiste vorig jaar dat die afwerktarieven zouden worden verlaagd. Maar daar stak de rechter dus een stokje voor. In februari volgt de definitieve uitspraak. Pas daarna kan de Opta beroep aantekenen in een bodemprocedure die jaren kan duren.

"De prijsverhoging is ongewenst", zei plaatsvervangend directeur J. Huigen van de Opta donderdag. "De Opta moet die verhoging door laten gaan. Op jaarbasis gaan de consumenten alleen al bij die twee bedrijven 4 miljoen euro teveel betalen. Het is niet verstandig. En we kunnen er niets aan doen."

Huigen is bang voor een domino-effect. "Andere operators kunnen volgen. Dit is gebaseerd op gedrag uit het verleden. In Groot-Brittannië moeten de mobiele bedrijven hun tarieven juist verlagen. Het is gek, want er is een geharmoniseerde regeling."