RIJSWIJK - Na informatie over politiecontroles op radio en internet, kunnen automobilisten zich sinds kort ook via sms op de hoogte stellen over politiecontroles. Het verschil met andere diensten is dat SMSControle ook controles op lokaal niveau doorgeeft.

Daarbij gaat het niet allen om snelheidscontroles, maar ook bijvoorbeeld om alcohol- en voertuigcontroles.

Automobilisten kunnen voor 1,10 euro een sms'je sturen en krijgen daarna een sms terug met daarin de controles in de regio. Dat zegt een woordvoerster van SMSControle woensdag naar aanleiding van een bericht in het AD.

Taxicentrales

De dienst werkt sinds februari samen met twintig taxicentrales, die de informatie doorgeven. Het gaat om ongeveer 5000 chauffeurs.

Volgens de woordvoerster is qua bevolking 80 procent van Nederland gedekt en het streven is om dit uit te bouwen naar 90 procent. Op dit moment maken dagelijks enkele tientallen mensen gebruik van het systeem. Later wil de dienst uitbreiden naar de rest van Europa en wil het gaan samenwerken met navigatiediensten.

Initiatieven

Een woordvoerder van het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie zegt dat deze dienst hem niet revolutionair in de oren klinkt. Volgens hem zijn er al zo veel van dit soort initiatieven en is het niet verboden.

"Nu gebeurt het met mobiele telefoons, in het verleden gaven automobilisten elkaar lichtsignalen."