KUALA LUMPUR - Maleisië zet als eerste land ter wereld speurhonden in om illegale dvd's op te sporen. Anders dan hun collega's die zoeken naar drugs of explosieven, snuffelen de labradors Lucky en Flo naar polycarbonaat en andere chemicaliën die worden gebuikt in de platte schijfjes.

De honden kunnen het onderscheid tussen legale en illegale cd's niet maken. Ze worden vanaf deze week speciaal ingezet om containers te doorzoeken waar geen cd's of dvd's in zouden moeten zitten, meldde dagblad The Straits Times (Singapore) dinsdag.

Brainstormsessie

Het idee ontstond twee jaar geleden tijdens een brainstormsessie van Motion Picture Association (MPA), dat enkele van de grootste Hollywoodproducenten vertegenwoordigt. "Het leek ons eerst wat vreemd, maar we probeerden het uit en het bleek te werken", aldus een woordvoerder van de belangenorganisatie van de filmindustrie.

Het trainen van de drie jaar oude Lucky en Flo kostte 17.000 dollar (12.000 euro). MPA wil de kosten vergoeden van andere landen die eenzelfde project willen opzetten.