NEW YORK - Het Amerikaanse mediaconglomeraat Viacom heeft een proces aangespannen tegen internetgigant Google en diens videowebsite Youtube.

Bekijk video

Viacom is eigenaar van onder andere MTV Networks, Nickelodeon, Comedy Central en filmmaatschappij Paramount. Volgens Viacom plaatst Youtube willens en wetens materiaal waarop copyright berust, zoals muziekvideo's. Het bedrijf eist daarom een miljard dollar schadevergoeding, zo maakte het dinsdag bekend.

Auteursrecht

Viacom zegt dat bijna 160 duizend filmpjes via Youtube zijn verspreid waarvan het de auteursrechten in handen heeft. De betreffende video's zouden in totaal anderhalf miljard keer zijn bekeken. Het concern oefent al maandenlang druk uit op Youtube om de gewraakte filmpjes te verwijderen. Google kocht de videosite vorig jaar voor 1,65 miljard dollar.

Joost

De rechtszaak hing in de lucht sinds Viacom gesprekken met Youtube over samenwerking afbrak. Het bedrijf sloot kort daarop een overeenkomst met Joost, de nieuwe internet-tv-dienst van de oprichters van online telefoondienst Skype. Eerder kwam Youtube al in aanvaring met onder meer de Amerikaanse zender Fox, vanwege illegaal gepubliceerde afleveringen van series als The Simpsons en 24.

Youtube slaagde er onlangs wel in om tot een akkoord te komen met de Britse omroep BBC. Die opende een drietal kanalen op de videosite, waar beeldmateriaal van de omroep te bekijken is.