AMSTERDAM - Google heeft overeenstemming bereikt met de autoriteiten in de Indiase stad Bombay. Van Indiase internetters die op Googles sociale netwerksite Orkut bijvoorbeeld 'anti-Indiase' teksten verspreiden, geeft het bedrijf het IP-adres door aan de politie.

Dat melden lokale media. Op de site woedden felle discussies over politieke en historische figuren, zoals de 17e eeuwse vorst Shivaji en de politicus Ambedkar, een fel tegenstander van het omstreden kastesysteem.

Maffia

Op de site bovendien zijn verschillende grote fanclubs actief van Indiase topcriminelen. Sommige kopstukken uit de georganiseerde misdaad in de miljoenenstad krijgen via Orkut zelfs huwelijksaanzoeken. Vooral de beruchte maffialeider Abu Salem zou populair zijn onder vrouwelijke Orkutbezoekers.

Ook kwam Orkut in India onlangs in opspraak omdat zich op de site een groep van 'India-haters' verenigd had.

'U Tube'

Volgens de Indian Express hoeft de politie in Bombay Orkut vanaf nu "slechts een e-mailtje te sturen" om het IP-adres te verkrijgen van internetters die dergelijk materiaal posten. Een woordvoerder verwacht volgens de krant op korte termijn eenzelfde afspraak te kunnen maken met 'U Tube' - waarmee vermoedelijk Googles videosite Youtube bedoeld wordt.

China

Het is niet voor het eerst dat Google op een dergelijke manier medewerking verleent aan autoriteiten. In China filtert het bedrijf bijvoorbeeld sites over democratie, mensenrechten of Falun Gong uit de zoekresultaten.