HAARLEM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag voor de rechtbank in Haarlem zes jaar gevangenisstraf geëist tegen de veertigjarige H.W. uit Diemen. Justitie ziet de man als brein achter een Nigeriaanse bende, die slachtoffers voor enorme bedragen oplichtte.

De bende werd vorig voorjaar opgerold. De oplichters beloofden hun slachtoffers in brieven en e-mails enorme erfenissen en beleggingswinsten. De mensen die reageerden, kregen officieel uitziende documenten toegestuurd. Ze moesten eerst contant voorschotten betalen van tienduizenden euro's. Om de slachtoffers lekker te maken, werden koffers vol met dollars getoond.

Miljoenen

Het OM schat dat de organisatie op deze manier miljoenen euro's heeft buitgemaakt. Officier van justitie Martin Onderwater zei W. ontzettend veel geld aan de fraude moet hebben verdiend. Hij wil dit geld op termijn terug gaan vorderen.

De verdachte ontkende bij hoog en bij laag dat hij organisator was achter de bende. Volgens hem fungeerde hij alleen als tolk en als chauffeur. Een medeverdachte verklaarde tegen de politie dat de man het brein achter de organisatie was en ook slachtoffers zagen W. als leidende man.

Bendes

De aanklager eiste vorige week celstraffen tot vijf jaar tegen zes andere leden van de bende. Er zijn in korte tijd meerdere oplichtersbendes opgerold, waarin Nigerianen de hoofdrol spelen.