AMSTERDAM - De Free Software Foundation, een organisatie die zich onder meer bezighoudt met de promotie van 'open source', is een petitie begonnen tegen de kopieerbeveiliging in Apples muziekwinkel iTunes.

Muziek die bij iTunes wordt gekocht, is beveiligd tegen kopiëren. De technologie, FairPlay genoemd, verhindert bovendien dat de liedjes op andere muziekspelers worden beluisterd dan op Apples iPod. De petitie richt zich op Apple-topman Steve Jobs, die onlangs in een open brief op de website van zijn bedrijf liet weten dat hij het liefste van de beveiliging af wil.

'Noodzakelijk kwaad'

Volgens Jobs is FairPlay een noodzakelijk kwaad: de muziekindustrie zou de beveiliging eisen. De actievoerders menen echter dat iTunes, als marktleider bij de online verkoop van muziek, zelf een grote verantwoordelijkheid heeft voor het bestaan van DRM.

De opstellers van de petitie hopen dat Jobs de daad bij het woord voegt en de beveiliging afschaft. Een eerste stap zou daarbij zijn om FairPlay weg te laten van muziek van onafhankelijke artiesten, die hun nummers vaak liever onbeveiligd verspreiden. Dat is op dit moment bij iTunes niet mogelijk.

Duizend handtekeningen

De initiatiefnemers hoopten aanvankelijk dat de petitie door duizend mensen onderschreven zou worden, maar dat aantal werd al binnen vijf uur bereikt. Maandagochtend hadden bijna 3500 mensen de oproep ondersteund. De handtekeningen worden op 1 april aan Jobs aangeboden.

Juridische stappen

Apple ligt met name in Europa onder vuur van consumentenorganisaties en overheden vanwege de beveiliging. De Noorse regering heeft Apple met juridische stappen gedreigd, en de Nederlandse Consumentenbond heeft een klacht ingediend bij de mededingingsautoriteit NMa.

Zondag sprak Eurocommissaris Meglena Kuneva van Consumentenzaken zich uit tegen het gesloten karakter van iTunes. In een interview met het Duitse Focus vergeleek ze de beveiliging met cd's die niet maar op één cd-speler afgedraaid kunnen worden.