AMSTERDAM - De Consumentenbond noemt een kopieerheffing op geheugenkaarten 'bizar'. In een gezamenlijke brief roepen de bond en de elektronicabranche de Tweede Kamer op om in te grijpen.

Voor blanco informatiedragers, zoals CD-RW's of cassettebandjes, betalen consumenten een heffing. Die wordt gebruikt om artiesten te compenseren voor de kopieën die van hun werk gemaakt kunnen worden. De stichting die de zogenoemde thuiskopieheffing int, de SONT, wil de heffing ook invoeren voor geheugenkaarten en USB-sticks.

'Bizar'

De Consumentenbond noemt dat 'bizar'. Volgens de bond worden de kaartjes hoofdzakelijk gebruikt in bijvoorbeeld digitale camera's voor de opslag van foto's, of door scholieren die hun spreekbeurt er op bewaren.

De heffing zou in eerste instantie slechts vijftien cent per kaartje worden. De bond waarschuwt echter dat het hek daarmee van de dam is: het bedrag zou later kunnen worden verhoogd, of afhankelijk kunnen worden gemaakt van de opslagcapaciteit. En aangezien die steeds groter wordt, kan de heffing snel oplopen, zo vreest de bond.

Dubbel betalen

De thuiskopieheffing ligt al langer onder vuur. Volgens consumentenorganisaties betekent de heffing vaak dat gebruikers dubbel betalen voor bijvoorbeeld muziek en film: wie via een legale downloadsite een liedje koopt, heeft daarmee al een vergoeding voor de auteursrechten betaald.

Spoeddebat

GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik wil dinsdag een spoeddebat aanvragen met minister Hirsch Ballin van Justitie. Die blokkeerde, na protesten van de Consumentenbond en de Tweede Kamer, in december al de voorgenomen kopieerheffing op MP3-spelers en DVD-recorders.