WASHINGTON - De Amerikaanse beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) gaat fraude met spam aanpakken. Daarbij gaat het om e-mails waarin internetters worden aangespoord om bepaalde aandelen te kopen.

Vorige week donderdag heeft de SEC de handel in 35 bedrijven stilgelegd waarvan de aandelenkoersen de hoogte in werden gestuwd met misleidende e-mails.

Volgens de beurswaakhond zijn de maatregelen genomen om beleggers te beschermen tegen deze vorm van fraude. De verstrekte informatie over de ondernemingen zou onbetrouwbaar zijn. De SEC heeft niet aangegeven wie de e-mails heeft verstuurd of dat de bedrijven zelf verantwoordelijk waren.

'Fast money'

Naar schatting worden per week 100 miljoen ongewenste e-mails verzonden over aandelen met boodschappen als 'Ready to explode' en 'Fast money'.

De beleggers die deze dubieuze beleggingsadviezen opvolgen kunnen zware verliezen lijden. Doordat er plotseling meer vraag naar de betreffende aandelen is, schieten de koersen omhoog, waarna de aanstichters hun stukken in grote getalen snel van de hand doen. De gewone belegger ziet vervolgens zijn aandelen in elkaar storten.

'Destructief'

"Wanneer onze e-mail volloopt met spam is dat vervelend. Wanneer beleggers erdoor worden opgelicht is het illegaal en destructief", aldus de voorzitter van de SEC, Christopher Cox.

"De handelsonderbrekingen en de maatregelen die zullen volgen, moeten een duidelijke boodschap voor spammers zijn: de SEC houdt je verantwoordelijk".