AMSTERDAM - De handel in 35 aandelen is donderdag op last van de Amerikaanse beurswaakhond SEC stilgelegd. De aandelen werden door middel van spam aangeprezen.

Een steeds groter deel van de spamgolf die wereldwijd e-mailboxen overspoelt, bestaat uit deze zogenoemde 'penny stock spam'. In de mailtjes worden spotgoedkope aandelen aangeprezen in kleine, onbekende bedrijfjes, die volgens de e-mails binnen enkele dagen 'groot nieuws' bekend gaan maken. De afzenders hopen de ontvangers zo te verleiden in het bedrijf te investeren, waardoor de koers stijgt.

Fraude

In werkelijkheid gaat de koers alleen enkele dagen omhoog doordat goedgelovige ontvangers van de e-mail de aandelen kopen. De spammers, die zelf al eerder in het betreffende fonds hebben geïnvesteerd, kunnen dan snel verkopen en profiteren van de koerswinst. De slachtoffers worden er meestal niets wijzer van: het aandeel stort net zo hard weer in als het gestegen was.

Een van de fondsen waarin tien dagen niet meer gehandeld mag worden, Apparel Manufacturing Associates Inc., was volgens de SEC op 15 december zes dollarcent per aandeel waard. Door een spamactie steeg de koers binnen een week naar 45 cent, om vervolgens in enkele dagen weer te zakken tot tien cent.

Dergelijke 'pump and dump'-fraude is in de meeste landen strafbaar.

Pink Sheets

De SEC kwam tot zijn besluit omdat er "twijfels zijn over de betrouwbaarheid van de informatie" die over de betreffende bedrijven de ronde doet. De bedrijven zijn niet genoteerd aan de grote effectenbeurzen op Wall Street, maar worden verhandeld via Pink Sheets, een systeem voor de handel in kleine bedrijfjes. Volgens de SEC behoren de aandelen tot 'de meest riskante' beleggingen.

De schorsing van de 35 bedrijven maakt deel uit van 'Operatie Spamalot', waarbij de SEC optreedt tegen aandelenspam.