HILVERSUM - RTL Nederland breidt zijn aanbod op de video-website uit. Dat zei financieel directeur Bert Habets donderdag. Het bedrijf wil zijn assortiment uitbreiden naar Hollywoodfilms. "Dan zijn we een volwaardig substituut voor videotheken."

RTL biedt al een tijdje video aan op zijn website, die mensen tegen betaling kunnen downloaden, maar tot nu toe waren dat alleen Bollywood-, Urban en Nederlandse films. Voor het zogenoemde "video on demand" van bisocoopfilms moet RTL om tafel met de grote filmmaatschappijen in Amerika, zoals Fox en Sony. "Die gesprekken zijn momenteel gaande en het ziet er goed uit", aldus Habets. In de tweede helft van dit jaar moet de website zijn uitgebreid.

RTL breidt zijn website uit om meer individuele kijkers te bereiken. Habets: "We zijn heel goed in het bereiken van een groot publiek, maar van individuele kijkers weten we weinig af."

Second Life

De onderneming kijkt daarvoor ook naar virtuele gemeenschappen als Second Life. "Als een programma ophoudt, wil je via andere media je kijker blijven vasthouden, bijvoorbeeld door het bouwen van virtuele gemeenschappen", aldus Habets. Verder kijkt RTL naar de mogelijkheden van mobiele televisie.

De zoektocht naar de individuele kijker die RTL Nederland op internet doet, beperkt zich niet alleen tot het aanbieden van beelden tegen betaling. De media-onderneming opent dit jaar nog een nieuwe online winkel. Habets: "Deze bestaat al in het klein. In de tweede helft van het jaar willen we een groot assortiment van mediaspullen kunnen aanbieden."

Minimale groei

De nadruk op internet is te verklaren door de minimale groei die de televisieactiviteiten nog bieden. RTL kwam vorig jaar in Nederland uit op een groei van 1,2 procent tot 350 miljoen euro.

"De groei is er niet helemaal uit, maar het percentage komt ook komend jaar echt niet boven de drie procent uit", meldde Habets. De nieuwe en interactieve mediatak, waar internet onder valt, zag een omzetgroei van 120 procent naar 24,9 miljoen euro.