AMSTERDAM - Vier Turkse studenten hebben donderdag bij een rechtbank in Istanbul een verzoek ingediend om de blokkering van de website Youtube op te heffen. Volgens de vier wordt de Turken het recht op vrijheid van communicatie onthouden als de toegang tot Youtube geblokkeerd blijft.

Woensdag gelastte een rechtbank dat de toegang tot Youtube moest worden geblokkeerd omdat er volgens de rechtbank video's op staan waarin Mustafa Kemal Atatürk, de grondlegger van het moderne Turkije, wordt beledigd. De studenten zeiden donderdag dat zij de bewuste video's veroordelen en dat de makers ervan eventueel gestraft zouden moeten worden, maar dat het niet aangaat om het Turkse publiek de toegang tot een website te ontzeggen.

Türk Telekom

Turkije's grootste provider, Türk Telekom, gaf woensdag onmiddellijk gehoor aan het bevel van de rechtbank. Internetters die woensdag vanuit Turkije Youtube bezochten kregen de mededeling te zien dat de site op last van de rechter is geblokkeerd. Hoewel Türk Telekom in 2005 werd geprivatiseerd is het overgrote deel van de Turkse internetgebruikers nog aangesloten bij het voormalige staatsbedrijf.

De rechtbank zei dat het verbod wordt opgeheven zodra de zekerheid is verkregen dat de bewuste video's van Youtube zijn verdwenen.

Virtuele oorlog

De afgelopen week hebben de Turkse media bericht over een "virtuele oorlog" op Youtube tussen Turken en Grieken, waarbij vertegenwoordigers van beide nationaliteiten video's plaatsen waarin de ander wordt gekleineerd of belachelijk gemaakt. De video die tot de gerechtelijke maatregel leidde zou Atatürk en het Turkse volk tot homo's hebben bestempeld.

De website CNN-Türk publiceerde een link waarmee beledigde Turken zich per e-mail bij Youtube konden beklagen. Volgens de krant Hürriyet hebben duizenden mensen een klacht gestuurd naar Youtube en zijn de Atatürk-video's al uit het bestand verwijderd. Op belediging van Atatürk of de 'Turkse identiteit' staat in Turkije gevangenisstraf.