DEN HAAG - Het aloude informatienummer 118 verdwijnt binnenkort. Een juridische procedure van drie telecomconcerns tegen de voorgenomen afschaffing van het nummer is op niets uitgelopen.

Per mei bestaat 118, bedoeld om telefoonnummers op te vragen, niet meer.

De minister van Economische Zaken besloot vorig jaar om 118 te vervangen. Daarvoor in de plaats komen nummers die bestaan uit vier cijfers, beginnend met 18. Dit moet de concurrentie vergroten. Er komt hierdoor ruimte voor in totaal 99 aanbieders van abonnee-informatiediensten.

Rechtszaak

KPN, Vodafone en T-Mobile voelden echter niets voor afschaffing van 118 en begonnen een rechtszaak om het besluit van de bewindsman te laten vernietigen. "Het is niet in het belang van de consumenten om 118 te schrappen", zei een woordvoerder van KPN donderdag. De verwarring neemt volgens het concern alleen maar toe als er meerdere informatienummers komen.

Concurrentievoordeel

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven, waar de zaak uiteindelijk terechtkwam, heeft echter woensdag de eis van de telecombedrijven afgewezen. De rechter kon zich vinden in het argument van de minister dat 118 een concurrentievoordeel biedt, omdat het nummer makkelijk is te onthouden en al jaren bestaat. KPN gaf donderdag toe dat het verdwijnen van 118 ook voor het concern "vervelend" is.

KPN gaat binnenkort consumenten die bellen met 118 doorverwijzen naar het nieuwe nummer, 1888. In mei moet 118 zijn verdwenen.